Bakalářský studijní program BEZPEČNOST A KVALITA POTRAVIN
garant:prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D.
Zaměření studia
Cílem BSP BEZPEČNOST A KVALITA POTRAVIN je připravit odborníky na bakalářské úrovni pro oblast technologie a hygieny potravin živočišného i rostlinného původu, analýzy potravin, ekologických aspektů ve výrobě, distribuci a prodeji potravin a také v uplatňování právních předpisů, kontroly a dozoru nad potravinami. Absolventi jsou kvalifikovaní k používání laboratorních metod pro analýzy a hodnocení potravin, a to zejména s ohledem na parametry prokazující úroveň kvality a zdravotní nezávadnosti potravin.
Kde se můžeš uplatnit?
Zemědělské a potravinářské provozy
Dozorová činnosti státních orgánů (SZPI, SVS ČR, ČOI, ...)
Orgány státní správy (ministerstva, úřady obcí, Policie ČR, ...)
Státní a soukromé laboratoře
Průběh studia
Studium BSP BEZPEČNOST A KVALITA POTRAVIN je tříleté. Studijní program obsahuje studijní předměty, z nichž některé si student určuje z dvojic nebo trojic povinně volitelných předmětů podle svého zájmu a zaměření. Základními formami výuky jsou přednášky, praktická cvičení, semináře, konzultace, výuka v zemědělských a potravinářských podnicích a institucích, individuální stáže a praxe studentů, samostatná odborná práce na ústavech a účelových zařízeních fakulty a univerzity a dále samostatné studium. Důraz je kladen na praktickou výuku směřující k získání praktických dovedností studenta. Studijní úspěšnost je kontrolována průběžně během semestru, ukončením semestru zápočtem a ukončením studia předmětu zkouškou. Státní závěrečná zkouška se skládá z pěti předmětů a obhajoby bakalářské práce.