VETERINÁRNÍ OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ
Profesně zameřený bakalářský studijní program
Garant: doc. MVDr. Matej Pospiech, Ph.D.
Zjednodušený studijní plán
Zaměření studia
Cílem profesně zaměřeného BSP VETERINÁRNÍ OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ je získání odborných poznatků a zejména praktických zkušeností v pěti oblastech souvisejících s uplatněním absolventa:
- Technologie a hygiena potravin živočišného původu
- Prohlídka potravinových zvířat a masa
- Chov a pohoda potravinových zvířat
- Legislativa a veterinární ochrana veřejného zdraví
- Veterinární ochrana životního prostředí
Kde se můžeš uplatnit?
Dozorová činnosti státních orgánů (SZPI, SVS ČR, ČOI, ...)
- asistent úředního veterinárního lékaře (ve smyslu zákona č. 166/1999 Sb.) s působením v oblasti státního dozoru při kontrole dodržování veterinárních a hygienických podmínek chovu zvířat a požadavků na pohodu zvířat, při kontrole označování a evidence zvířat a plnění opatření stanovených ve schválených ozdravovacích programech, při kontrole dodržování veterinárních a hygienických podmínek a požadavků na zacházení se živočišnými produkty, při prohlídce jatečných zvířat a masa a při provádění pohraniční veterinární kontroly.
- inspektor dozorových orgánů
Zemědělské a potravinářské provozy
- odborný pracovník se zaměřením na technologické postupy
- odborný pracovník v oblasti legislativy a dozoru nad ochranou veřejného zdraví
Orgány státní správy (ministerstva, úřady obcí, Policie ČR, ...)
- řešení problematiky veterinární ochrany veřejného zdraví
Státní a soukromé laboratoře
- laboratorní diagnostika v návaznosti na činnost dozorových orgánů
- kontrola zdravotní nezávadnosti a kvality surovin, potravin, pokrmů a krmiv v akreditovaných laboratořích
Průběh studia
Studium profesního BSP VETERINÁRNÍ OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ je tříleté.
- důraz kladen na praktickou výuku:laboratorní práce, řešení případových studií a projektů
- vazba studia na praxi:zapojení odborníků z praxe do výuky a zkoušení studentů, odborné praxe v rozsahu 12 týdnů v chovu potravinových zvířat, laboratorní diagnostice a v oblasti hygieny potravin a oblasti epizootologie a welfare
- spolupráce s potencionálními zaměstnavateli
- studijní plán: povinné a povinně volitelné předměty (student si vybírá jeden ze dvou povinně volitelných předmětů)
- základní formy výuky:přednášky, praktická cvičení, semináře, konzultace, výuka v zemědělských a potravinářských podnicích a institucích, individuální stáže a praxe studentů, samostatná odborná práce na ústavech a účelových zařízeních fakulty a univerzity a samostudiu
- státní závěrečná zkouška složena z pěti dílčích předmětů a obhajoby bakalářské práce